Πόσο επηρέασε η «Πυθαγόρειος διατροφή» τις σύγχρονες τάσεις vegan, vegetarian και υγιεινιστών; Πως οι διατροφικοί κανόνες που πρώτος θέσπισε ο Πυθαγόρας, συμβάλλουν στην πρόληψη ασθενειών καθώς και την υγεία και ευρωστία του σύγχρονου ανθρώπου; Πως και με ποιούς τρόπους μπορεί η Σάμος σήμερα να αξιοποιήσει την «Πυθαγόρειο διατροφή» ώστε να αναδείξει τον πρωτογενή της τομέα και τα τοπικά προϊόντα αγροτοδιατροφής, τοποθετούμενη στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη ως vegan friendly προορισμός;
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά η έκδοση «ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ: Από την αρχαιότητα, στις σύγχρονες vegan τάσεις» της δημοσιογράφου food & wine Μαργαρίτας Ικαρίου.
Πρόκειται για έναν πολυτελή συλλεκτικό τόμο, με κατοχυρωμένα πνευματικά δικαιώματα, στον οποίο περιέχονται 20 πρωτότυπες vegan συνταγές του executive chef κου Ευάγγελου Μπιλιμπά, με διατροφολογικές αναλύσεις του M.Med.Sc., κλινικού διαιτολόγου-διατροφολόγου, κου Παναγιώτη Βαραγιάννη, Γενικού Γραμματέα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διατροφολόγων και καλλιτεχνικές φωτογραφικές αποτυπώσεις κάθε συνταγής από τον φωτογράφο του Βυζαντινού Μουσείου Αθηνών, κο Μάνο Σπανό.
Στόχος αυτής της έκδοσης είναι να προβάλλει τη Σάμο ως έναν τόπο που εφαρμόζει την αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής στην γαστρονομική της ταυτότητα, αξιοποιώντας στο έπακρο τον πρωτογενή τομέα, τα εκλεκτά σαμιακά προϊόντα και τους ανθρώπους πόρους: τους επαγγελματίες της εστίασης και του τουρισμού που εμπνέονται από την «Πυθαγόρειο διατροφή» και την τοποθετούν στο τραπέζι και τη ζωή μας, καθώς και στη ζωή των επισκεπτών μας.
Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της «Πυθαγορείου διατροφής» με τον βιωματικό, γαστρονομικό τουρισμό και τις σύγχρονες vegan τάσεις. Αποτελεί μια πρόταση κατοχυρωμένων πνευματικών δικαιωμάτων που μπορεί να αξιοποιηθεί πολύπλευρα για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan friendly προορισμών, με φιλοξενία ημερίδων και διεθνών συνεδρίων, με επιμόρφωση των επαγγελματιών, στοχευμένη διεθνή προβολή για την προσέλκυση των vegan της ευρωπαϊκής αγοράς, κ.α
Άμεσος στόχος είναι η αναγνώριση της ποιοτικής τοπικής παραγωγής και η ενίσχυσή της, παράλληλα με τη διαμόρφωση ενός brand name «Πυθαγορείου διατροφής» ενταγμένου στην «Κουζίνα του Αιγαίου». Αυτό το «σήμα» θα χορηγείται, με την αιγίδα του Επιμελητήριου και υπό προϋποθέσεις, στις επιχειρήσεις οι οποίες θα αξιοποιούν την Ελληνική αγροτική παραγωγή και τα ιδιαίτερα τοπικά προιόντα της σαμιακής γης ώστε να καλύπτουν όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών μέσα από συνταγές στα πρότυπα της σύγχρονης διατροφής αλλά με αξιοποίηση της σαμιακής γαστρονομικής κουλτούρας.